Разследват италианската инфлуенсърка Киара Ферани за измама

Киара Ферани натрупа състояние чрез непрестанно правене на селфита като част от маркетингова стратегия, включваща предаване на бисери от мъдрост на милионите си онлайн последователи за това как да бъдат „готини без усилие“.

Но сега инфлуенсърката – една от най-влиятелните в Италия – се бори да запази собствения си престиж, след като скандал с коледен търг предизвика разследване за измама, оставяйки нейната империя да се люлее на ръба в това, което се превърна в предупредителна история за други звезди в социалните медии.

През декември органът удари Ферани и собственичката на компанията партньор в търга, Алесандра Балоко, с глоби съответно от 1 милион евро и 420 000 евро за подвеждане на потребителите.

В почти сълзлив видеоклип Ферагни се извини на последователите си за това, което нарече „комуникационна грешка“, като каза, че ще дари 1 милион евро на болницата в Торино.

Но проблемите й не спряха дотук. След седмици на дебат в Италия относно властта на инфлуенсърите и парите, направени от продукти, които рекламират, особено когато са представени като благотворителна инициатива, прокурорите в Милано заявиха тази седмица, че разследват Ферани и Балоко за тежка измама.

Ферани загуби 200 000 последователи след избухването на скандала и ключови клиенти, включително Coca-Cola, я изоставиха.

Вследствие на фиаското италианският орган по комуникациите одобри в четвъртък нови строги правила, подобни на тези, които се прилагат за всички медии, за подобряване на прозрачността в публикациите в социалните медии, създадени от инфлуенсъри с повече от 1 милион последователи. Рекламата трябва да бъде по-изрично етикетирана, за да бъде разпознаваема от читателя, в противен случай влиятелните лица рискуват глоби до 600 000 евро.

Междувременно италианският певец Федез се е изнесъл от общото им жилище в Милано, а мнозина подозират, че причина за това е постъпката на Ферани, която тя укрила от него.