Международен танцов фестивал събира над 400 участници в Кранево

За трета поредна година Кранево ще бъде домакин на големия финал на Международния танцов фестивал „Храмът на Кибела“. От 29 юни до 1 юли курортното градче ще посрещне над 400 участници от България, Румъния, Гърция, Русия и Беларус. На сцената в парка на хотел „Ведрен“ ще се състезават 200 от най-добрите хореографии в 15 танцови стила, избрани от журито на квалификационния фестивал „Пловдив – древен и вечен“, който се проведе през април в града под тепетата.

Както на квалификациите, така и на финалите, фестивалът е възможен благодарение на организаторите от спортен клуб „Самодива“ и софтуерна фирма „Elders” – група млади пловдивчани с усет както към програмирането, така и към танца.

Преди началото на фестивала, на 28.06 ще се проведе допълнителна, втора квалификация, която да даде възможност на участниците, не успели да вземат участие в Пловдив, да се класират за финала.

На финалите в неделя победителите ще получат парични и специални награди, като трите най-добри изпълнения в категория соло, дуо/трио и групи и формации ще разделят общо 3000 лв.

Ще има награди и за най-малък участник, най-добър костюм и най-артистично изпълнение. Румънският член на журито – Михай Адриан ще връчи 12 специални награди, осигурени от самия него.
В рамките на фестивала, участниците ще могат да участват в два безплатни практически семинара с Желка Табакова – „Балет, палцова и скокова техника“ и с Венцислав Неделчев – „Изграждане на артистичен солов танц – етюд, чрез представяне на различни настроения от изпълнителя“

***
Фестивалът се организира от Спортен клуб „Самодива“, с подкрепата на “Elders”, хотел “Ведрен”, Хотел “Аквалайф” и туристическа агенция „Неда Травел“.

Журито е в състав:
1. Желка Табакова – балетмайстор, хореограф-режисьор, получила професионалната си подготовка в ГИТИС – Москва, ръководител на балетните трупи на Варненската опера, Държавен музикален театър – София и Оперно филхармонично дружество -Пловдив;
2. Дойна Стакулеску – вице шампион по художествена гимнастика от Олимпийски игри;
3. Михай Адриан – стрийт танцьор, инструктор и хореограф в стиловете класически балет, модерен, джаз, стил „Майкъл Джексън“;
4. Теодора Станева – хореограф-педагог, преподавател по съвременни танцови техники и класически екзерсис в Национална гимназия по хуманитарни науки и изкуства “Константин Преславски” – гр. Варна;
5. Бойко Джорев – майстор на спорта по спортна гимнастика;
6. Венцислав Неделчев – хореограф, инструктор-фолколорист и създател на клуб по български хора „Нашенци“.